Târgul Internațional de Invenții și Idei Practice INVENT-INVEST 2018, ediția a IX-a

În perioada 9-11 noiembrie 2018, în incinta Universității de Stat „Dimitrie Cantemir” s-a desfășurat Târgul Internațional de Invenții și Idei Practice INVENT-INVEST 2018, ediția a IX-a. Evenimentul științific este dedicat promovării rezultatelor cercetării și facilitării legăturii dintre inventatori, cercetători și investitori. Acesta oferă ocazia de a promova creativitatea tehnică dezvoltată în cadrul comunității academice și de a răspunde cerințelor companiilor și nevoilor pieței, coducând la posibilitatea de a aplica rezultatele cercetărilor inovative.
Ediția din 2018 a INVENT-INVEST a fost organizată de Societatea Inventatorilor din România (SIR),  Societatea Inventatorilor din Republica Moldova, Asociația Moldovenească de Cercetare și Inovare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” și Academia de Științe a Moldovei.
Târgul Internațional de Invenții și Idei Practice INVENT-INVEST 2018 a fost inaugurat pe 9 noiembrie 2018 de președintele Academie de Științe a Moldovei acad. Gheorghe DUCA. Din prezidiu au făcut parte șiacad. Ion TIGHINEANU, prim-vicepreședintele AȘM – președintele Juriului Internațional; dr. Constantin-Marin ANTOHI, președintele Asociației Inventatorilor din România; jr. Gheorghe TĂTARU, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Iași și dr. Igor CREȚESCU, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași – președinte Comitet Internațional de Organizare
La eveniment s-au înregistrat circa 37 de participanți din Republica Moldova și 36 de participanți din alte țări (România, Polonia, Maroc). În total au fost prezentate peste 80 de invenții, cereri de patent înregistrate și idei elaborate în cadrul a 27 de instituții (10 din RM și 17 din alte state), printre care se numără universități, institute de cercetare, agenți economici, asociații nonguvernamentale și chiar inventatori independenți.

Câștigătorul Marelui Premiu (Grand Prix) a fost numit prof., dr. ing. Ștefan Marinca, Societatea Inventatorilor din România, filial Baia Mare, pentru grupul de invenții „Circuite integrate de mare precizie aplicate la analog devices, SUA”. Premiul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași a obținut dr. Victor Cojocaru, Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii pentru invenția „Dispozitiv intelligent pentru hipotermie terapeutică”. Premiul USDC a fost înmânat conf., dr. ing. Cristian Aghion, dr. ing. Marius Gheorghe Hăngan și echipei de cercetători pentru cererea de patent înregistrată „Ansamblu vestimantar pentru aplicații medicale”.