Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei a vizitat Universitatea Academiei de Științe a Moldovei

Universitatea Academiei de Științe a Moldovei a fost vizitată, la 27 mai 2016, de Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Michaëlle Jean, aflată în vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul turneului său în țări din Europa Centrală și de Est.

În cadrul vizitei, înaltul oaspete a fost însoțit de E.S. JoanneLemay, Ambasadorul Canadei în Republica Moldova cu sediul la București, consilieri educație, comunicare, diversitate lingvistică.

Înaltul oaspete a fost întâmpinat de rectorul Universității, acad. Maria Duca, după care delegația a făcut turul Universității. Au fost vizitate inclusiv, sălile de studii, laboratoarele, biblioteca, căminul studențesc, recent inaugurat. Rectorul Duca a prezentat succint istoricul constituirii instituției, realizările obținute, proiectele didactice și de cercetare derulate în cadrul Un AȘM, colaborarea cu alte instituții etc.

În Sala Senatului Universității, Secretarul General al Francofoniei a avut o întâlnire cu conducerea AȘM, Universității, reprezentanți ai comunității științifice, studenți, masteranzi, doctoranzi. Cu acest prilej, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a subliniat semnificația deosebită a vizitei înaltului oaspete pentru țara noastră, exprimând onoarea pentru prezența Excelenței Sale în incinta Universității AȘM. Președintele Duca a remarcat afinitățile pe care le are poporul nostru cu spațiul lingvistic francofon, exprimând deschidere și susținerea proiectelor de promovare a valorilor Francofoniei.

La rândul său, Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean, a mulțumit conducerii Academiei, Universității pentru ocazia oferită de a vizita instituția, care a impresionat-o și pentru bunăvoința gazdelor. „Oricare ar fi titlurile științifice, gradele didactice, dar și alte calități pe care le aveți, descopăr cu multă plăcere țara dumneavoastră frumoasă, Moldova, o țară care împărtășește de multe secole o comunitate lingvistică, culturală și istorică cu România, de unde tocmai am sosit, dar, în același timp, fiind dotată cu o puternică identitate proprie, o țară a cărei participare la Francofonie este imposibil de negat”, a menționat în discursul său oficialul. Oaspetele a remarcat eforturile reprezentanților comunității noastre de promovare a valorilor Francofoniei, apreciind implicarea nu doar a profesorilor care predau limba franceză, ci mai cu seamă a celor care predau alte materii în limba franceză.

La finele vizitei, Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean, împreună cu președintele AȘM, acad. Duca au plantat un copac pe Aleea Teilor din preajma Universității. Amintim că primul copac (tei) a fost plantat anul trecut de Alteța Sa Regală, Principele Radu. Și dacă teiul lui Eminescu are acum şi la Chişinău un frăţior, după cum s-a exprimat atunci Alteța Sa, acum Teiul său are și un vecin.

Vizita oficială a Secretarului General al Francofoniei la Chişinău se înscrie în cadrul turneului în statele membre cu drepturi depline ale OIF - Bulgaria, România şi Republica Moldova şi are drept scop consolidarea francofoniei în Europa Centrală şi de Est, conferirea unui nou impuls cooperării dintre Republica Moldova şi OIF şi marcarea aniversării a 20-a a aderării la Francofonia instituţională.

Organizația Internațională a Francofoniei este o organizație internațională care, reunește țări de pe cinci continente - 57 de țări cu statutul de membru cu drepturi depline, două cu statutul de membru asociat și 23 cu statutul de observator. 

Michaelle Jean este cel de-al treilea Secretar General al  Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei  şi prima femeie aleasă în această funcție (2014).

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM