Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
Pe 3 mai curent, la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei a fost organizată o masă rotundă cu genericul: „Subiectul migrației în contextul învățământului superior din Moldova”, de către Diana Cucoș, doctor, conferențiar cercetător, Universitatea Masaryk, Republica Cehă care a vorbit despre bunele practici din acest domeniu în universitățile europene.
Participanții la eveniment au discutat despre fenomenul migrațional în contextul învățământului superior din Republica Moldova și s-au expus asupra oportunității de a introduce anumite cursuri tematice pentru studenți și programe de masterat privind subiectul migrației.
Valeriu Cușnir, dr. hab., prof. univ., ICJP al AȘM a afirmat: „Consider necesar scoaterea în evidență a cadrului juridic pentru migranți care trebuie să-și cunoască drepturile, iar domeniul migrațional să fie gestionat la nivel de Guvern”.
„Suntem unica țară care a supravețuit prin migrație, suntem unica țară care a pierit prin migrație”, s-a referit Valeriu Sainsus, dr., conf.univ., ASEM la amprenta migrației asupra procesului demografic din țară, dar și la complexitatea fenomenului.
În cadrul discuțiilor participanții au ajuns la concluzia că la momentul actual nu există o comunicare între comunitatea academică din domeniul migrației din Republica Moldova.
Șefa BRD, Olga Coptu a specificat necesitatea creării unui parteneriat între Biroul relații cu diaspora și comunitatea academică din domeniul migrației, venind cu propunerea de a organiza o conferință științifică la subiectul diasporă, migrație și dezvoltare.
Masa rotundă este parte a unui proiect mai larg, denumit „Migrează informat: evaluarea cadrului juridic național de gestionare a migrației și promovarea cunoașterii drepturilor migranților în instituțiile de învățământ superior universitar din Moldova”, realizat în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub al Biroului Relații cu Diaspora (BRD), subprogramul Reîntoarcerea Profesională a Diasporei, implementat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).