A IV-a ediție a Seminarului Mihai Eminescu

Studentele Departamentului Științe Umanistice al Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, împreună cu doamna dr. Tatiana Potîng, au participat la a IV-a ediție a Seminarului Mihai Eminescu, organizat în perioada 18 – 20 octombrie la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

Participantele de la USDC au concurat cu colegii lor de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea Națională „Iu. Fedkovici” din Cernăuți.

Prima zi a seminarului a fost rezervată pentru „Conferința la Centenar. Libertatea ca dimensiune culturală”, susținută de scriitorul Adrian Alui Gheorghe în incinta Colegiului Național A. T. Laurian, cea mai veche instituție de învățământ din județul Botoșani.  În a doua parte a zilei, au avut loc lecturi publice „Poezia la ea acasă” ale câtorva scriitori botoșăneni, ca Adrian Alui Gheorghe, Nicolae Corlat, Vasile Iftimie. Deasemenea, au intervenit cu câteva lecturi studenții participanți și Vasile Bâcu, președintele societății Mihai Eminescu. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără, unde participanții au discutat teme actuale în regiunile de unde vin, s-au cunoscut mai bine și au legat prietenii.

Ziua de 19 octombrie, a fost închinată analizei nuvelei „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, unde studenții și-au pus în discuție lucrările seminarului Eminescu, moderați de prof. Daniela Petroșel, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Opera a fost examinată din perspectiva tuturor aspectelor reprezentative, de asemenea au fost descifrate toate semnele și simbolurile incifrate în nuvelă.

Seminarul a devenit o tradiție frumoasă și valoroasă, ce permite studenților filologi să-și valorifice abilitățile, să obțină noi cunoștințe din viața și opera eminesciană și nu în ultimul rând să promoveze instituțiile de învățământ din care vin.