Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
La 18 noiembrie 2015 s-au desfășurat dezbateri în cadrul mesei rotunde cu tematica ”Indiferența naște diferențe! Să fim alături de persoanele cu dizabilități!”. Analiza datelor statistice denotă faptul că numărul persoanele cu dizabiltăți este în creștere. Astfel, în Republica Moldova sunt peste 16000 de copiii sunt cu nevoi speciale. La dezbatere studenții anului III de la facultățile Științe ale Naturii și Științe exacte au precăutat dificultățile cu care se ciocnesc zilnic persoanele cu dizabilități și prevederele cadrului legislativ din domeniu.
Cu părere de rău, țara noastră nu oferă sprijinul necesar părinților la astfel de copii. În cele mai multe cazuri copii cu dizabilități nu au acces la educație fiind neglijați de stat. Copiii cu nevoi speciale primesc educația doar de la părinți, iar dacă nu au nici părinți, ajung la orfelinatele din Moldova. Deseori părinții nu au resurse necesare pentru a chema profesori la domiciliu ca copiii să primească cunoștințele necesare pentru ei, iar aceasta face ca oamenii să-i ignore.
O barieră esenţială în acest sens ţine de prejudecăţile predominante în societate precum că persoanele cu cerinţe speciale ar reprezenta o povară sau angajarea lor poate genera costuri suplimentare fie prin productivitatea redusă, fie prin cheltuieli pentru adaptarea locului de muncă.
Studenții s-au arătați interesați de principalele convenţii, legi, declaraţii, alte acte internaţionale privind drepturile omului, cu accent pe drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cum se aplică aceste principii și se respectă la noi în țară. Au fost puse în discuție și drepturile copilului cu dizabilități, drepturile familiilor care îngrijesc de copii cu dezabilități precum și posibilitățile de încadrare în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
Responsabil>
Dr. Elenciuc Daniela
Decan Facultatea Științe ale Naturii