Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
La 20 mai 2017, concursul republican Cel mai bun elev inovator „Genius”, a reunit cei mai talentați și ingenioși elevi din țară.
Ediția a X-a a concursului a fost organizată de Universitatea AȘM, iar festivitatea de premiere s-a desfășurat la liceul AȘM, unde participanții și-au demonstrat în cel mai ingenios mod creațiile în fața invitaților, dar și membrilor juriului, care a muncit ore bune pentru a putea stabili învingătorii, întrucât toate lucrările meritau aprecieri înalte. În acest an din componența juriului au făcut parte: Ion TIGHINEANU, acad., prim – vicepreşedinte AȘM; Octavian APOSTOL, director general AGEPI; Vladimir HOTINEANU, m.c., Președintele Comisiei Parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret şi Mass – media; Elena CERNEI, viceministrul Educației; Victor ZUBCU, ministrul Tineretului și Sportului; Maria DUCA, acad., rector AȘM; Roman CHIRCA, director general AITT; Tudor LUPAȘCU, m. c. director ICh; Anatolii SIDORENCO, m. c. director IIEN „D. Ghițu”; Gheorghe PRINI, dr. inginer, director Editura „Știința” și Igor COJOCARU, dr., director IDSI.
Deținătorul Premiului Mare - Trofeul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, oferit de director general AGEPI Octavian APOSTOL a fost lucrarea „Motor cu ardere internă în doi timpi”, prezentată de CEREMPEI Ion de la L. T.“G. Călinescu” din Chișinău.
Locul I a fost câștigat de lucrarea „Sistem Centralizat de Drone”, autori VOZIAN Valentin și BUTMALAI Dan de la liceul AȘM.
Locul II a fost împărțit de două lucrări: „Reciclarea deșeurilor animaliere și reziduale ce conțin celuloză”, prezentată de BRICIUC Eugenia și CIORNENCHI Mihaela de al L.T. „G. Asachi” din or. Ungheni și lucrarea „Robotul Floarea Soarelui” prezentată de PETRAȘCO Sandu, elev la Liceul AȘM.
Locul III a fost oferit următoarelor trei lucrări:
Premiul pentru cel mai activ raion a fost acordat raionului Ungheni, din care au participat 13 elevi. Premiul pentru cel mai activ liceu a fost obținut de Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni care a delegat 14 participanți.
Toți concurenții au primit diplome de participare, cadouri de preț, cărți, premii bănești.
La concurs au participat 106 concurenți, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, reprezentând instituțiile de învățământ din țară. În cadrul concursului au fost expuse 82 lucrări la următoarele categorii tematice: tehnologii informaționale, agricultură și biotehnologii, sănătate și medicină, științe exacte, mecanică, electro-mecanică, energie regenerabilă, robotică, creație. La fiecare categorie câte o lucrare a fost menționată cu un premiu special.
Concursul este organizat anual la inițiativa Academiei de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Competiția are drept scop susținerea, promovarea și dezvoltarea capacităților inovative şi creative în rândul tinerilor.