Colocviumul ştiinţific studenţesc „Creaţia lui Grigore Vieru într-o lectură actualizată a tinerilor cercetători”

Pe data de 11 martie 2015, ora 13.00, în Sala Senatului, a avut loc un eveniment semnificativ pentru  studenţii de la Facultatea Ştiinţe Socioumanistice de la UnAŞM şi anume Colocviumul ştiinţific studenţesc  cu genericul „Creaţia lui Grigore Vieru într-o lectură actualizată a tinerilor cercetători”, moderat de dna dr.,  conf. universitar Tamara Cristei. Evenimentul s-a realizat în baza unui proiect al studenţilor de la specialitatea Limba şi literatura română/ limba engleză, grupul de iniţiativă fiind  constituit  din membrii Cercului de literatură şi lingvistică. Proiectul promovează iniţiativa studenţilor de la Facultatea Ştiinţe Socioumanistice, UnAŞM, de a organiza anual un colocvium naţional al studenţilor din Republica Moldova, România, eventual, cu invitaţi din Ucraina (Cernăuţi), cu genericul anunţat, în scopul implementării conceptului „instruire prin cercetare”, a susţinerii tinerilor performanţi şi a promovării valorilor spirituale din spaţiul cultural al Republicii Moldova.   
Deşi colocviumul a avut loc după orele de studii, studenţii facultăţii erau animaţi de dorinţa de a realiza un eveniment memorabil. Pe culoarele blocului principal de studii, se adunaseră studenţii imediat după sunetul de la ora a treia de curs, întâmpinând oaspeţii. Domnea o armosferă solemnă a unui eveniment de bun augur, iar sala a răsunat de aplauze de satisfacţie, când şi-au făcut apariţia personalităţi de prim rang ale Institutului de Filologie al AŞM, academicianul Mihai Cimpoi, dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului, şi dr. Nina Corcinschi, director adjunct al Institutului vizat, invitaţi de onoare şi experţi în domeniu. Pentru studenţii prezenţi a fost evidentă atât susţinerea tinerilor cercetători, cât şi faptul că se anunţa un dialog fructuos şi promiţător, ceea ce s-a şi întâmplat.
Evenimentul a fost inaugurat printr-un discurs al conceptorului colocviumului, dr. conf. Tamara Cristei,  care a motivat necesitatea demarării unui asemenea colocviu ştiinţific, a relevat semnificaţia genericului, precizând că sub umbrela lui, în ediţiile viitoare, tinerii cercetători vor aborda diverse probleme ce ţin de aria filologică, de evidentă actualitate, aspectele creaţiei vierene constituind problematica doar a unui atelier. În comunicarea sa „Grigore Vieri, spiritus loki al literaturii române din Republica Moldova”, profesoara a demonstrat valoarea creaţiei lui Gr. Vieru ca poet al esenţelor existenţiale şi al valorilor spirituale ce s-au transsubstanţiat în seva poetică a operei sale. 
Domnul academician Mihai Cimpoi a salutat participanţii colocviumului, menţionând oportunitatea unui asemenea eveniment din perspectiva valorificării personalităţii creatoare şi a operei vierene prin aplicarea unui instrumentar critic adecvat, întrucât sunt multe abordări şi interpretări clişeizate. În acest sens, domnul academician a apreciat obiectivul major al colocviumului, informând studenţii despre o conferinţă recentă a tinerilor critici din România care şi-au propus o revenire la studiul creaţiei vierene pentru a fi repusă în valoarea sa autentică.

Miza colocviumului a fost ca studenţii să cerceteze şi să demonstreze aspecte actuale ale creaţiei poetului, care a fost obiect de studiu în numeroase articole, dar în mai puţine tratate monografice, în unele dintre ele emiţându-se ideea descurajantă pentru tinerii studioşi, precum că Gr. Vieru este un poet tradiţionalist şi deci nu prezintă interes pentru postmodernitate. Spectrul de probleme pe care l-au discutat studenţii, verificându-se prin opiniile savanţilor-experţi prezenţi, dr. hab. Vasile Bahnaru şi dr. în filologie Nina Corcinschi, a fost concludent. Studentele Sanda Batrâncea și Cristina Creșciuc au relevat, în comunicările lor, valoarea lui Grigore Vieru,  omul de cultură și patriotul, care a răspuns prin activitatea sa la cele mai stringente probleme ale timpului: cultura, limba și destinul neamului. Propuneri în sensul revenirii tineriilor studioşi asupra aşa-ziselor mari teme vierene, în scopul proiectării deschiderilor de investigare şi completării categoriei acestora, a emis Mostovei Ionela. Valoarea artelor poetice în funcţie de „chei” de lectură interpretativă a operei poetuluia fost argumentată în comunicarea  Alinei Calcavura, care a şi iniţiat o autentică cercetare a problemei. Studenta Chihai Natalia a susţinut, în abordarea sa, problema revenirii şi insistenţei tinerilor cercetători asupra aspectelor ce pun în lumină re-crearea poetică de către Gr. Vieru a unor aspecte definitorii ale valorilor general-umane. În discuţia bine articulată s-au inclus şi studentele an. III, Facultatea de Litere, USM, Sărătean  Irina şi Catană Vera, care, au pledat, în discursurile lor, pentru o valorificare a poeticii vierene din perspectiva modernităţii. În continuarea ideii, studenta Popovici Maria (UnAŞM) a propus audienţei o interpretare a modernităţii tipologiei eului liric vierean. În discuţia acestor subiecte a intervenit Nina Corcinschi, dr. în ştiinţe, care a orientat metodologic intenţiile şi opiniile tinerilor cercetători, susţinând perspectivele propuse şi punctând alte deschideri. Studenta Pleşca Diana a încheiat periplul discuţiei, propunând un proiect de studiere a intertextualităţii complexe, proprii creaţiei vierene, fapt încurajat şi de către academicianul Mihai Cimpoi.