Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
În ziua de 20 februarie 2017, UnAȘM, în special Facultatea de Științe Socioumanistice, a fost gazda unui eveniment inedit în spațiul academic studențesc din republică: Colocviumul științific interuniversitar anual al studenților ”Grigore Vieru”cu genericul Cercetăm ca să performăm.Aflat la cea de a treia ediție, colocviumul a fost o realizare de succes a studenților din anul doi, specialitatea ”Limba și literatura română, limba engleză”, care s-au pregătit meticulos în vederea organizării și desfășurării ediției din anul acesta, menționând că Grigore Vieru, poet autentic și valoros al neamului, Academician al AȘM este o personalitate de referință a filologiei românești și o permanență spirituală în spațiul UnAȘM prin exemplaritatea personalității și operei sale.
Colocviumul a demarat prin cuvântul de bun augur al doamnei prorector pentru activitatea ştiinţifică a UnAŞM, Tatiana Potîng, care a apreciat abnegația studenților pentru activitatea de cercetare și a menționat ineditul evenimentului. De asemenea, participanții au fost felicitați, pentru efortul de a finisa parte din cercetări și a se întruni în cadrul acestui colocvium, de către șefa catedrei de Limbi și literaturi, doamna Stela Spînu. Eficiența calitativă a studiilor prin cercetare ca formulă internațională modernă a fost relevată în alocuțiunea profesoarei Tamara Cristei, autoarea conceptului acestui colocvium. Studenții moderatori Gore Marcela, Zamă Veronica și Alexandrov Dumitru au salutat și ei participanții simpozionului, reprezentanți ai diverselor instituții de învățământ superior (USM, ULIM, UP ”Ion Creangă”, UST, UnAȘM) și au explicat modalitatea de desfășurare a colocviumului științific. Într-adevăr, colocviumul s-a desfășurat într-o dinamică pe potriva interesului și elanului tinerilor studioși de a se afirma prin inițierea în cercetare sau prin enunțarea și scimbul de prime realizări în domeniul investigării științifice.
Colocviumul s-a desfășurat pe două dimensiuni interactive: comunicări în plen cu subiecte care au vizat aspecte definitorii ale creației vierene, urmate de discuții pe marginea acestora și un dialog interactiv în formula mesei rotunde cu tema: ”Reflecții analitice asupra creației lui Gr. Vieru”, la care au participat și studenți din anul întâi. Au fost remarcate în deosebi comunicările studenților Sotnic V. (USM), Gore M. (UnAȘM), Lupașco L. (UST) și Badrajan V. (UnAȘM). Dialogul critic a fost însoțit de o un ceai sau cafea, care a contribuit la crearea unei atmosfere de parteneriat între studenții UnAȘM și oaspeții de la celelalte instituții.
Toți participanții au fost desemnați cu certificate de participare, aceștea exprimându-și solicitări pentru ediția din anul viitor.
Marcela Gore, studentă an. II, Facultatea de Științe Socioumanistice
Tamara Cristei, doctor conferențiar