Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
Credite 4 |
Semestrul IV
Responsabil: dr., conf. univ. Aliona Mereuţa, e-mail: [email protected]
Eligibilitate: licenţă, specialitatea Chimie
Structura:
Lucrul indiviadual – 120 ore
Activităţi formative
Stagiile de practică realizate de către studenţii specialităţii Chimie reprezintă continuarea lucrărilor de laborator înt-un mod mai desfăşurat cu perspectiva determinării domeniului de cercetare ulterioară. Practica de specialitate se realizează în semestrul IV, în cadrul laboratoarelor facultăţii Univeristăţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ale Institutului de Chimie al AŞM, la Uzina Experimentală Chimică „IZOMER” a AŞM, precum şi alte subdiviziuni ale AŞM din domeniu, în dependenţă de direcţia aleasă de către student. Practica se efectuează sub conducerea responsabilului de practică în strânsă conlucrare cu conducătorul ştiinţific, care participă la aprecierea tematicii tezelor de an a studenţilor, la identificarea şi definitivarea scopului şi obiectivelor cercetărilor, la planificarea experienţelor şi analiza metodologiei de efectuare a cercetării. La finisarea practicii de specialitate studentul este obligat să prezinte un raport la catedră, care include o descriere a actualităţii domeniului de cercetare ştiinţific ales, stabilirea unei probleme care urmează să fie rezolvată pe parcurs în cadrul practicii de cercetare, documentare şi redactare finală a lucrării de licenţă, cât şi mecanisme de cercetare cu unele caractere aplicative.
Conţinuturi
Determinarea tematicii de cercetare a studenţilor pentru teza de an. Identificarea şi definitivarea scopului şi obiectivele cercetărilor. Planificarea experienţelor şi analiza metodologiei de efectuare a cercetării. Sinteza unor reprezentanţi din cadrul direcţiilor de cercetare a laboratorului. Efectuarea observaţiilor asupra experimentului. Analiza elementală şi spectrală a compuşilor obţinuţi. Determinarea compoziţiei şi structurii în baza analizelor realizate. Compararea compuşilor obţinuţi cu omologii cunoscuţi din aceiaşi serie. Determinarea proprietăţilor potenţial utile ale compuşilor studiaţi. Analiza şi sinteza integrală a informaţiei acumulate. Prelucrarea statistică a rezultatelor prin utilizarea metodelor de prelucrare statistică.
Sarcini
Practica de specialitate se finalizează cu elaborarea de către fiecare student a tezei de an (25-35 pagini), care reprezintă o lucrare ştiinţifică asupra unei probleme din domeniu, care ulterior se va dezvolta în teza de licenţă şi va include actualitatea temei selectate, scopul şi obiectivele, reviul literaturii, caracteristica materialului utilizat în cercetare şi analiza primelor rezultate ştiinţifice obţinute de student, propuneri şi recomandări, bibliografia utilizată.
Evaluarea
Proiectele de an vor fi susţinute public, printr-o comunicare orală de 5-7 min. La aprecierea studentului se va ţine cont de următoarele cerinţe: Îndeplinirea sarcinilor, prevăzute în programul practicii, Frecvenţa obligatorie a studentului la practică, Calitatea proiectului de an şi prezentarea acestuia, Competenţa răspunsurilor la întrebările suplimentare. Calificativul evaluării este admis/respins.