Intrebari Frecvente

Cum pot fi admis(a) la o facultate fara concurs?

1. Candidaţii care au obţinut performanţe recunoscute în concursuri internaţionale şi naţionale au dreptul să fie înmatriculaţi în afara concursului, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară.

2. Deţinătorii premiilor de gradul I-III (diplome şi medalii de aur, argint, bronz) la olimpiadele internaţionale la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţământ din ultimii trei ani, se înmatriculează la specialitatea/domeniul de formare profesională solicitat, în afara concursului.

3. Deţinătorii premiilor de gradul I-III la olimpiadele republicane, la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţămînt din anul admiterii, precum şi premianţii concursului republican „Cel mai bun elev inovator” în anul admiterii, se înmatriculează laspecialitatea/domeniul de formare profesională, corespunzătoare disciplinei la care au fost premiaţi.

4. Participanţii la concursul on-line „Azi elev – mâine student”, care au demonstrat cunoştinţe temeinice la disciplinele şcolare (media notelor de la examenul de bacalaureat va fi mai mare de nota 7) şi au acumulat mai mult de 85% din punctele prevăzute pentru Testul de concurs.

La câte specialităţi/facultăţi din aceeaşi instituţie pot să depun concomitent actele de înscriere la concurs?

Candidaţii au dreptul să se înscrie la concursul de admitere la cel mult trei specialităţi/facultăţi.

Dupa terminarea perioadei de inscrieri mai pot sa ma inscriu la o facultate?

Nu, inscrierile se fac strict in perioada alocata conform calendarului de admitere (turul I şi II în limita locurilor disponibile).

Daca acum sunt student(a) la buget la o facultate, pot sa ma inscriu la a doua facultate la buget?

Nu. Te poţi inscrie doar la studii contra taxă.

Am fost admis(a) in primul tur de admitere la locurile fara taxă, dupa turul II de admitere se vor mentine locurile celor deja admisi?

Da. Daca in sesiunea din iulie ati fost acceptat la buget, acel loc nu mai poate fi scos la concurs în turul II.

Pot sa fiu inscris(a) la admitere de catre o alta persoana?

Nu. Candidaţii la concurs vor prezenta personal buletinul de identitate (paşaportul), o copie a vizei domiciliului permanent al lor sau al părinţilor, livretul militar sau adeverinţa de premilitar.

Există o limita de vârstă pentru participarea la concursul de admitere?

La concursul de admitere la învăţământul de zi nu se stabileşte limita de vârstă.

Cu ce medie minima pot fi admis la facultate?

Media minima este dictata de numarul de candidati pe locurile la acel domeniu si de mediile de admitere ale acelor candidati. Oricum media minima nu poate fi mai mica decat 5.

Daca am fost declarat admis si am primit un loc in camin as putea sa stau in camera cu alti prieteni?

Da, daca si ei au fost admisi la aceeasi facultate si daca si ei au dreptul de a sta in camin.

Daca doresc sa-mi retrag dosarul depus la inscrieri ce trebuie sa fac?

Daca retragerea are loc in perioada admiterii, atunci trebuie sa va adresati Comisiei de admitere la care ati depus dosarul. In cazul in care, solicitati retragerea dosarului dupa incheierea admiterii, va trebui sa va adresati decanatului facultatii, unde ati fost admis(a). In maxim 48 de ore vi se va returna. Retragerea dosarului inainte sau dupa afisarea rezultatelor duce la pierderea automata a oricaror drepturi pe care le are un candidat.

Se mai poate modifica lista optiunilor de pe fişa de inscriere?

In perioada inscrierilor aveti posibilitatea de a modifica lista optiunilor ori de cate ori doriti, atat în ceea ce priveste adaugarea sau eliminarea unor optiuni cat si ordinea acestora. Dupa expirarea perioadei de inscriere nici o modificare nu mai este posibila.

Admiterea în turul I este diferita de cea din turul II?

Nu, se desfasoara dupa acelasi regulament aprobat de Senatul UnAŞM si afişat pe site-ul universităţii, meniul ADMITERE.

In cazul in care doresc sa imi retrag dosarul de la facultate, iar actele sunt depuse in original, poate sa o faca altcineva in locul meu? Daca da, in ce conditii?

Da, numai cu procura notariala.

Unde se afiseaza rezultatele admiterii?

Pe panoul de avize si pe site-ul UnAŞM.

Dacă la afişarea rezultatelor iniţiale am fost admis(a) de exemplu, la prima opţiune din fişa de înscriere pot sa aleg sa fiu admis(a) la a trea?

Nu! Conform algoritmului, se incearca aducerea unui candidat cat mai aproape de PRIMA optiune.

Pentru calculul mediei de admitere, se poate alege orice nota de la BAC sau alegerea depinde in functie de facultate?

Nu, disciplinele de concurs şi coeficienţii de importanţă ai acestora sunt stabiliţi în funcţie de specialitate şi această informaţie este prevăzută în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Daca sunt admis la un domeniu dupa primul an pot sa ma transfer la alt domeniu din aceeasi facultate sau dintr-o facultate diferita?

Aceste tranferuri se pot face numai in anumite conditii. Conducerea facultatii implicate au competenta solutionarii unei astfel de solicitari.

Adeverinta medicala trebuie sa fie pusa la dosar de catre toti candidatii sau numai de catre cei care au probleme de sanatate?

Adeverinta medicala este unul din documentele din dosarul FIECARUI candidat indiferent de starea lui de sanatate.

Exista un anumit numar de locuri pentru olimpicii admisi fara concurs?

Nu, admiterea fara concurs se face in cazul fiecarei facultati pe baza criteriilor proprii de admitere. Cei admisi ocupa locuri din numarul total de locuri alocat fiecarui domeniu.

Exista posibilitatea de a studia la distanta?

Nu, in cadrul UnAŞM cursurile sunt doar la forma de zi, pentru toate facultatile.

Este posibil transferul la un loc cu finanţare din buget în cazul unei reuşite bune?

Nu există modalităţi de transferare la studii cu finanţare de la buget. Există posibilitatea scutirii de taxa de studii (parţial sau total, în cazul studiilor superioare de masterat) pentru semestrul următor, care se face în condiţiile Regulamentului aprobat de Guvern, începând cu anul doi de studii.

Ce înlesniri există pentru candidaţii la admitere?

Persoanele care pot să pretindă la 15% din locurile disponibile a Planului de înmatriculare sunt stipulate în Regulamentul de admitere şi includ: candidaţii orfani şi cei rămaşi fără îngrijirea părinţilor; candidaţii a căror părinţi au participat la războiul din Afganistan, la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, la lichidarea consecinţelor accidentului de la Cernobîl; candidaţii invalizi de gradul I şi II; candidaţii a căror ambii părinţi sunt invalizi; candidaţii din familii cu trei şi mai mulţi copii sub 18 ani; candidaţii din famili de romi.

Care sunt cele mai importante informaţii pe care trebuie să le cunoşti înainte de înscriere?

1. Un candidat poate beneficia o singura data de un loc subventionat de la buget. 2. Candidatii absolventi ai unei facultati de stat pot fi admisi numai pe locurile cu taxa. Candidatii care au urmat o alta facultate au obligatia sa declare acest lucru, precum si perioada in care au studiat. 3. Absolventii unei facultati particulare au dreptul sa urmeze cursurile unei facultati de stat pe locurile fara taxa numai in urma sustinerii si reusitei la concursul de admitere. 4. Studentii care urmeaza doua facultati in paralel vor depune diploma de bacalaureat în original la facultatea la care au fost admisi pe locurile de la buget, iar copia legalizata la cealalta facultate. 5. Secretariatul facultatii primeste dosarele întocmite de candidati, personal, efectueaza inscrierea si elibereaza legitimatiile de concurs numai dacă, dupa verificarea fiecarui dosar, se constată toate actele solicitate si cererile-tip de inscriere sunt completate corect. 6. Contestatiile (în cazul studiilor de masterat) se depun la Secretarul Comisiei de admitere, în termen de 48 de ore de la afisarea rezultatelor. Daca nota initiala este mai mica sau egala cu nota 9 dupa recorectare, rezultatul se modifica doar daca diferenta este mai mare cu un punct. Pentru fiecare medie modificata se intocmeste proces-verbal.

Pot beneficia de un loc de cămin încă din primul an de studiu?

Da, la soliciare.

Am fost admis pe un loc cu taxă. Trebuie să plătesc taxa în întregime încă de la 1 septembrie?

Nu, se admite achtarea taxei în două rate