Fitotehnie

S.05.A.037  Credite 6

Semestrul de toamnă

Titular de curs: doctor în biologie, Budeano Oleg, e-mail: [email protected]
Eligibilitatea: obligatoriu pentru studenţii de la specialitatea Biologie, şi la solicitare pentru studenţii specialităţii Ecologie şi Biologie Moleculară.

Pre-rechezit: diplomă de bacalaureat

Structura: curs – 30 ore (2 ore săptămînal)
seminar – 30 ore (2 ore săptămînal)
activităţi individuale ale studentului – 120 ore

Activităţi formative
Conţinutul disciplinei contribuie la realizarea unei calificări superioare a specialistului, asigurând pregătirea teoretică şi practică ale acestuia în domeniul fitotehniei. Cursul teoretic al disciplinei va conduce la obţinerea cunoştinţelor necesare pentru cultivarea celor mai importante culturi agricole. Executarea lucrărilor de laborator de către studenţi va contribui la însuşirea metodelor de pregătire a plantaţiilor şi de îngrijire a acestora, formarea abilităţilor manageriale şi inovative.

Conţinutul cursului
Importanţa fitotehniei în contextul siguranţei alimentare a globului. Obiectul şi scopul fitotehniei. Istoricul disciplinei, personalităţi importante din domeniu şi contribuţia ştiinţifică a acestora. Posibilităţi/necesitatea de îmbinare a producţiei horticole cu producţia plantelor din cultura mare. Ponderea plantelor de câmp din suprafaţa arabilă a Globului şi a Moldovei. Gruparea biologică şi tehnologică a plantelor de câmp. Caracterizare generală a  cerealelor. Grâul de toamnă şi grâul de primăvară. Orzul şi orzoaica. Secara. Triticalele. Ovăzul. Porumbul pentru boabe, porumbul pentru siloz şi porumbul zaharat. Sorgul. Meiul. Rădăcinoase şi tuberculifere. Sfecla pentru zahăr. Cartoful. Topinamburul. Leguminoase pentru boabe. Soia. Mazărea. Oleaginoase.  Floarea soarelui.  Rapiţa. Plante textile. Inul. Cânepa. Plante utilizate în industria tutunului şi a berii. Tutunul. Hameiul. Culturi furajere semănate. Lucerna. Trifoiul roşu. Sparceta. Ghizdeiul. Alte culturi furajere în amestec. Culturi cu posibilitatea încorporării în sol ca şi îngrăşăminte verzi. Muştarul. Bobul. Măzărichea. Cerinţele de cultivare a plantelor medicinale. Elemente de agricultură ecologică. Metodele de protecţie a plantelor de cultură. Procedee de păstrare şi depozitare a recoltei. 

Lista surselor bibliografice obligatorii la curs
Bîlteanu Gh., Bîrnăure V., Fazecas I., Ciobanu Fl., Vasilică C. Fitotehnie.-Bucureşti, 1979; Munteanu L. S. Mic tratat de fitotehnie.- Vol. 2.- Bucureşti: Cereş, 1997; Muntean Leon Sorin. Cultura plantelor medicinale şi aromatice.-Cluj-Napoca: Dacia,1996; Moraru Şt. Tratat de fitotehnie, cultura plantelor de cîmp. Cereale.-Vol. 1.- Iaşi: Dosoftei, 1998; Păun E. Sănătatea Carpaţilor (farmacia din cămară).- Bucureşti, 1995; Вавилов П.П. Растениеводство.- М.: Агропромиздат, 1986

Evaluarea
Activitatea studentului va fi monitorizată la fiecare tip de activitate şi va fi apreciată prin note. La sfârşitul cursului va avea loc examenul final (180 min., scris), care va include un test complex de întrebări la nivel de cunoaştere, integrare şi aplicare a cunoştinţelor. Nota finală se va constitui din reuşita academică demonstrată la elaborarea eseului şi la lucrările de control (25%), activităţile individuale în clasa multimedia (25%), aplicaţiile practice în laborator (20%) şi examenul final (30%).

Onestitatea academică
Studenţii sunt încurajaţi să lucreze în echipă, să se ajute reciproc în cadrul seminarelor şi activităţilor multimedia. Orice tip de lucrare trebuie să fie efectuată şi prezentată pentru evaluare strict individual.