Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
Programul de masterat Dezvoltare rurală și regională (MC) are un caracter interdisciplinar, fiind preconizat pentru absolvenţii ciclului I, deţinătorii ai diplomelor de licenţă la specialitățile: Geografie, Ecologie, Economie şi management în sectorul agroalimentar, Economie şi politici de dezvoltare rurală, Administrarea afacerilor în sectorul agroalimentar, Marketing agroalimentar, Cooperare agricolă şi Integrare economică europeană, Turism rural și alte specialităţi cu profil economic. De asemenea, este oportun și pentru absolvenții altor programe de masterat în domeniile: Științe ale mediului, Managementul mediului, Energie și Mediu, Marketing, Comerț etc.
Programul de masterat Dezvoltare rurală și regională asigură formarea specialiştilor de performanţă cu o viziune teoretică şi practică amplă asupra principiilor strategice de dezvoltare rurală şi regională.
Absolvenții vor deţine cunoştinţe profunde și competențe în domeniul promovării şi implementării politicilor de dezvoltare rurală şi regională obţinute în cadrul cursurilor fundamentale: Politici de dezvoltare regională şi rurală; Potenţialul de resurse a dezvoltării regionale; Proiectare urbană şi rurală; Bazele managementului regional; Schimbări climatice; Sisteme geografice informaţionale.
Componenta profesională este dezvoltată prin unitățile de curs de specialitate: Economia resurselor regenerabile; Investiţii în mediul rural; Marketing regional; Antreprenoriat de risc; Riscuri naturale; Cooperare în economia ecologică. Disciplinele opţionale de specialitate oferă masteranzilor posibilitatea de a-și individualiza traseele de formare profesională.
competenţe generale:
competenţe specifice:
Institutul Naţional de Cercetări Economice
Institutul de Ecologie și Geografie
Grădina Botanică (Institut)
Institutul de Energetică
Elaborarea și implementarea strategiilor regionale şi rurale în domeniul economic. Estimarea riscurilor economice, sociale, politice, culturale specifice unei regiuni. Dezvoltarea economică echilibrată a teritoriului, în funcție de anumiți factori obiectivi şi subiectivi: modificarea condiţiilor economice determinate de noi ramuri ale economiei sau intrarea celor vechi în declin; creşteri economice regionale inegale; migraţia populaţiei către zonele dezvoltate etc. Aspectul social-economic al dezvoltării Republicii Moldova (diferențele de dezvoltare economică a regiunilor, planificări integrate și participatorii, capacități instituționale, resurse financiare la nivel local şi central, experiența în implementarea proiectelor regionale şi parteneriatelor intercomunitare). Managementul resurselor intelectuale ale întreprinderilor în formarea clusterelor regionale, potenţialul regiunii în schimburi internaţionale şi comerţ, pieţele regionale, aspectele regionale ale formării sistemului de calitate la întreprindere. gestiona diverse proiecte de antreprenoriat adaptate la specificul regional.
Absolvenţii studiilor de masterat la specialitatea Dezvoltare rurală și regională pot accede la diferite posturi în organismele de sinteză sau de specialitate, cum ar fi: Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului și subdiviziunile lor teritoriale. Totodată, ei pot activa în calitate de cercetători științifici în centre academice; experți și cercetători în laboratoare de cercetare economică și de mediu, agenții comunitare și ONG/uri; cadre didactice universitare; inclusiv își pot dezvolta afaceri proprii. De asemenea, îşi pot continua investigaţiile în cadrul studiilor de doctorat la UnAŞM, precum și în școlile doctorale ale altor universități și institute de ramură.
Dezvoltarea profesională este axată pe cunoaşterea activă (prin analiză, sinteză şi investigaţii), studentul fiind plasat în centrul activităţii didactice, motivând interesul şi curiozitatea faţă de procesele ce se petrec în mediu. În acelaşi timp, esenţial este respectul acordat cunoaşterii produse de ceilalţi, indicând sursa de citare. Este interzis copiatul la examene, lucrări, teste, în timpul activităţii individuale şi elaborării rapoartelor, eseurilor. Importantă este interrelaţia adecvată între studenţi şi dintre studenţi şi profesori. Respectarea regulilor de conduită civică şi academică va asigura un proces de instruire de calitate înaltă.