Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
F.05.O.031 | Credite 5 |
Semestrul de toamnă
Titular de curs: lector superior, Dencicov Lidia, e-mail: [email protected]
Eligibilitatea: obligatoriu pentru studenţii de la specialitea Biologie, Biologie Moleculară şi Ecologie.
Pre-rechezit: studii liceale.
Structura: curs – 60 ore (4 ore săptămînal)
seminar – 30 ore (2 ore săptămînal)
activităţi individuale ale studentului – 60 ore
Activităţi formative
Cursul de lecţii Biotehnologie prezintă studenţilor principiile de utilizare a biosistemelor - celule microbiene, vegetale sau animale, părţi ale acestora sau analogi moleculari – în bioindustrie. Cursul se bazează pe notiuni de biochimie, microbiologie, fiziologie vegetală, genetică, ecologie etc. În cadrul lecţiilor teoretice şi seminarelor studenţii vor cunoaşte domeniile de implementare integrată a realizărilor ştiinţelor biologice şi inginereşti, vor analiza concepte fundamentale care stau la baza creării produselor biomedicale, bioalimentare, biocosmetice, combaterea biologică a poluării mediului, valorificarea surselor energetice prin biotehnologii etc.
Conţinutul cursului
Introducere. Condiţiile socio-economice care au stat la baza apariţiei biotehnologiei. Ştiinţele biologice şi inginereşti care a constituit baza apariţiei biotehnologiei. Progresul tehnico-ştiinţific – forţa motrice a dezvoltării biotehnologiilor moderne. Domeniile biotehnologiie. Istoricul biotehnologiei. Biotehnologii clasice. Biotehnologii moderne. Tipuri de biotehnologii. Criteriile de clasificare a biotehnologiilor. Produşii biotehnologiilor. Metaboliţi primari. Metaboliţi secundari. Etapele unui proces biotehnologic. Faza de laborator. Faza de staţie pilot. Medii de cultură. Biotehnologii utilizate în industria alimentară. Microorganisme utilizate în industria alimentară. Preparate enzimatice folosite în realizarea diferitelor procese biotehnologice din industria alimentară. Enzime imobilizate. Producerea de proteine alimentare. Biotehnologia obţinerii drojdiei de panificaţie. Tehnologia produselor lactate de fermentaţie. . Biotehnologiile pentru asigurarea sănătăţii . Criterii de selectare a microooganismelor producătoare de: antibiotice; hormoni; vitamine; vaccinuri. Tehnici de obţinere a microorganismelor mutante producătoare de substanţe hormoni. Biotehnologia produselor fermentative. Culturi selecţionate bacteriene folosite în industria laptelui. Micropropagarea. Culturi de ţesuturi vegetale în vitro. Tehnica micropropagării plantelor prin cultură de ţesuturi. Etapele microprapagării. Culturi de celule în suspensii. Valorificarea surselor energetice prin biotehnologii. Biotehnologii în combaterea poluării mediului. Sursele de poluare a mediilor naturale. Combaterea biologică a poluării mediului. Procese biologice implicate în epurarea apelor. Decontaminarea biologică a solului. Biodegradarea hidrocarburilor din apele marine.
Lista surselor bibliografice obligatorii la curs
Constantin I, Milică Biotehnologiile viitorului Îaşi 1999; Т. Г. Волова Биотехнология, Новосибирск 1999;
http://www.scribd.com/doc/43201033/37/INMUL-IREA-PRIN-MICROPROPAGARE-IN-...
http://facultate.regielive.ro/cursuri/industria-alimentara/biotehnologii... http://www.biotechnologyonline.gov.au/
Evaluarea
Activitatea studentului va fi monitorizată la fiecare tip de activitate şi va fi apreciată prin note. La sfârşitul cursului va avea loc examenul final (120 min., scris), care va include un test complex de întrebări la nivel de cunoaştere, integrare şi aplicare a cunoştinţelor. Nota finală se va constitui din reuşita academică demonstrată la elaborarea eseului şi la lucrările de control (20%), activităţile individuale (20%), aplicaţiile practice (20%) şi examenul final (30%).
Onestitatea academică
Este stimulat ajutorul reciproc în cadrul seminarelor, activităţilor multimedia şi la efectuarea temelor în cadrul activităţilor individuale. Nu se acceptă plagierea, copierea, utilizarea materialelor din internet, etc. Reţineţi, fiecare temă, activitate sau lucrare prezentată spre evaluare trebuie sa fie una personală.