Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
Credite 5 |
Responsabil de curs: Dr. conf. Eufrosinia Axenti, biroul 344, [email protected]
Responsabil de seminar: Dr. conf.Eufrosinia Axenti, Biroul 344.
Eligibilitatea: MSc Globalizarea: Istorie, Politici, Culturi Europene
Pre-rechezit: Studii universitare de licenţă ( ciclul I)
Structura: Curs teoretic – 30 ore
Curs practic - 15 ore
Activitate individuală a masterandului – 45 ore
Activităţi formative
Prin intermediul acestui curs masteranzilor li se oferă repere teoretice și practice pentru înţelegerea fenomenului politicii și planificării lingvistice examinat din perspectivă lingvistica şi sociologică. Abordările de ordin conceptual şi metodologic sunt completate cu analiza unor fenomene şi tendinţe actuale ale tipurilor de politici lingvistice contemporane specifice diferitor țări, inclusiv politica lingvistica a țărilor membre ale Uniunii Europene. Pe parcursul semestrului masteranzilor li se va propune sa cerceteze și să expună în fața colegilor politica lingvistica a unei țîri din Uniunea Europeană, facînd comparație cu politica lingvistică a Republicii Moldova, scoțînd în evidentî asemănările ăi deosebirile lor.
Conţinutul cursului
Definirea noțiunii de politică și planificare lingvistică.Relatia dintre politică si planificare lingvistică.Natura si criteriile planificării lingvistice: eficiență, adecvare si acceptabilitate.. Tipologia planificării lingvistice. Etapele planificării lingvistice ca procese organizate.Modele de planificare lingvistică și soluționare a conflictelor lingvistice Amenajare lingvisticș si limbile lumii Clasificarea limbilor din perspectiva politicii si planificării lingvistice...Limbile Europei în contextul plurilingvismului și multiculturalismului. Plurilingvismul individual si multilingvismul social într-un context statal. .Bilingvism și diglosie.Limbi în contact / limbi în conflict. Scenarii de gestionare a multilingvismului.Multilingvismul în Uniunea Europeană.Inventarul acțiunilor comunității în domeniul multilingvismului ăi rezultatele consultării publice .Politica lingvistică a Frantei, Marii Britanii, Germaniei sau a unei altei țări din cadrul Uniunii Europene /la alegerea masterandului/. Politica lingvistică a Republicii Moldova. Globalizare si mitul unei limbi globale..
Lista surselor bibliografice obligatorii la curs:
Ionescu-Ruxandoiu L. Sociolingvistica.Bucuresti , 1975: Labov W. Studiul limbii in contextul ei social, Ferguson Ch. Diglosia, Fishman J. Sociologia limbii: o stiinta interdisciplinara pentru studiul limbii in societate, Guhman M. Unele caracteristici generale ale formarii si dezvoltarii limbilor nationale. Calvet Louis-Jean, Langue, corp, societe, Paris, 1979. Calvet Louis - Jean, Tipologie des politiques linguistique, Paris, 1987. Calvet Louis – Jean, La sociolinguistique, Paris, 1996. Fishman Joshua,Can Threetened Languages de saved? Reversing Language Shift Revisited // Multilingual Metters, 2000, Moldovanu Gh., Politica si lpanificare lingvistica: abordare teoretica si aplicativa /in baza materialului din Republica Moldova si din alte state/, Chisinau, 2008, site-ul Uniunii Europene cu privire la politica lingvistica, site-ul lui J. Leclerc cu privire la politica lingvistica.
Evaluarea: Evaluarea disciplinei se efectuează în baza participarii active la orele de seminar, a scrierii lucrarilor de control, a expunerii orale a politicii lingvistice a unei tari din cadrul Uniunii Europene, a sustinerii unui referat semestrial si testarii la examenul final.