Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
S.03.O.018 | Credite 5 |
Semestrul de toamnă
Titular de curs: doctor habilitat, profesor universitar Leonid Volosciuc, biroul 301, str. Pădurii, 26/1,
E-mail: [email protected]
Eligibilitatea: program de masterat Ştiinţe ale Mediului şi la solicitare pentru Biologie şi Biologie Moleculară.
Pre-rechezit: studii universitare de licenţă Ştiinţe ale naturii.
Structura: curs teoretic – 30 ore (2 ore săptămânal)
seminar - 15 ore (2 ore săptămânal)
activităţi individuale - 23 ore
Activităţi formative
Masteranzii ascultă un ciclu de lecţii de sinteză a informaţiei în domeniu care reflectă analiza particularităţilor diferitor tipuri de agricultură (convenţională, durabilă, ecologică, biologică, biodinamică), procesele fundamentale ce stau la baza problemelor, care determină un impactul puternic asupra mediului înconjurător. În cadrul lecţiilor teoretice şi practice masteranzii învaţă să analizeze şi obţin deprinderi practice în identificarea problemelor principale, evidenţierea factorilor, cadrul legislativ naţional şi internaţional şi normele tehnologice de obţinere, procesare şi comercializare a produselor agroalimentare ecologice. Acumularea informaţiei aprofundate despre pârghiile tehnologice de organizare a producerii produselor agroalimentare ecologice va permite masteranzilor să însuşească şi să implementeze procedeele tehnologice de obţinere a diverselor produse agricole, în baza cărora se înregistrează ameliorarea condiţiilor ecologice, precum şi sporirea nivelului de viaţă a lucrătorilor din sectorul rural. Activităţile individuale planificate includ descrierea şi analiza informaţiei privind elaborarea tehnologiilor acceptabile în sistemele de agricultură ecologică. În acest sens masteranzii vor fi încadraţi în activitatea de pregătire şi prezentare a lucrărilor sub formă de eseu, iar cei mai activi vor fi stimulaţi pe calea participării la elaborarea şi realizarea unor proiecte de cercetare în domeniul agriculturii ecologice.
Conţinutul cursului
Sistemul de agricultură – definiţie, structură, funcţii. Agricultura şi bunăstarea omului. Sistemele de agricultură convenţională şi problemele de mediu. Agricultura şi dezvoltarea durabilă. Sisteme alternative de agricultură. Analiza şi proiectarea sistemelor agricole; concepte, definiţii, organizare. Agricultura ecologică: definiţie, caracterizare generală. Principii şi obiective ale agriculturii ecologice. Situaţia agriculturii ecologice pe plan mondial, comunitar şi în Republica Moldova. Cadrul legislativ de organizare şi funcţionare a agriculturii ecologice. Certificarea produselor ecologice. Oportunităţi privind protecţia mediului prin sistemul de agricultură ecologică: concepte şi aplicaţii. Proiectarea şi elaborarea unui sistem de agricultură ecologică. Suport instituţional pentru dezvoltarea şi promovarea agriculturii ecologice: guvern şi ministere de resort, universităţi şi institute de cercetare, organizaţii şi asociaţii, societatea civilă ş.a. Rolul fermierilor şi organizaţiilor teritoriale şi locale în dezvoltarea agriculturii ecologice. Soluţionarea problemelor tehnologice (prelucrarea solului, sporirea productivităţii culturilor agricole, combaterea organismelor dăunătoare) de obţinere, procesare, transportare şi comercializare a produselor agroalimentare ecologice. Organismele modificate genetic. Monitoringul mediului în condiţiile agriculturii ecologice. Planul Naţional de acţiuni în domeniul Agriculturii Ecologice.
Lista surselor bibliografice obligatorii la curs
Mihail Dumitru şi colab. Cod de bune practici agricole, vol. I, Ed. Expert, Bucureşti 2003; A. Fitiu Ecologia şi protecţia mediului, Ed. AcademicPres, Cluj-Napoca, 2003; A. Jeefrey, McNeely, J. Sara, Scherr Ecoagriculture, Island Press, 2003; F. Sala Introducere în sisteme de agricultură, Ed. SOLNESS, Timişoara, 2002; L. Voloşciuc Biotehnologia producerii şi aplicării preparatelor baculovirale în agricultura ecologică, Chişinău: Mediul ambiant, 2009, 262p.; L. Voloşciuc Probleme ecologice în agricultură, Chişinău:Bons Offices, 2009, 264p.; S. Andrieş, B. Boincean, Gh. Jigău, M. Batcu, D. Galupa, L. Voloşciuc Cod de Bune Practici Agricole. Chişinău: Mediul ambiant. 2007. 100p; S. Andrieş, A. Rusu, A. Donos, I. Constantinov Managementul deşeurilor organice, nutrienţilor şi protecţia solului, Chişinău, 2005, 112 p.; Iu. Senic, A. Murahovschi Producţia agroalimentară ecologică (îndrumar), Chişinău, 2006, 36 p.; Gh. Jigău, G. Grigheli, A. Tărâţă Metode şi reguli de evaluare şi management a calităţii solurilor. MAIA, CRPA, Chişinău, 2007, 76p.; V. Ungureanu, A. Palii, V. Roşca ş.a. Particularităţile agriculturii organice. Chişinău, UASM, 2003, 63p.; V. Ungureanu, V. Cerbari, A. Magdâl, E. Gherman Practici agricole prietenoase mediului. Chişinău, 2006, 96 p.
Evaluarea
Activitatea masteranzilor va fi monitorizată la fiecare tip de activitate şi va fi apreciată prin note. La sfârşitul cursului va avea loc examenul final (180 min., scris), care va include un test complex de întrebări la nivel de cunoaştere, integrare şi aplicare a cunoştinţelor. Nota finală se va constitui din reuşita academică demonstrată la elaborarea eseului şi la lucrările de control (20%), activităţile individuale (20%), aplicaţiile practice (20%) şi examenul final (40%).
Onestitatea academică
Studenţii sunt încurajaţi să lucreze în echipă, să se ajute reciproc în cadrul seminarelor şi activităţilor multimedia, efectuând temele în cadrul activităţilor individuale, însă fiecare temă, activitate sau lucrare prezentată spre evaluare trebuie sa fie una personală. Nu se acceptă plagierea, copierea, utilizarea materialelor din internet, etc.