Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
Mărţişorul este cea mai populară, mai autentică şi mai frumoasă, sărbătoare laică a românilor. Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reânvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţisorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.
Așa cum mărţişorul ne aduce în fiecare an Primăvara, ne face să zâmbim şi să ne dăruim cadouri frumoase, decanatul Facultății Ştiințe Socioumanistice a hotărât să inițieze acțiunea de promovare a tradițiilor spiritualității românești și a creșterii gradului de implicare a studenților în promovarea valorilor culturii naționale, dar și a excelenței academice printr-un simbolic mesaj Nici un profesor fără mărţişor, nici un student repetent!.
Ţinând cont de tradiția de a dărui mărțișoare, în ziua de 1 martie decanatul Facultății Ştiinţe Socioumanistice a dăruit fiecărui profesor simbolul primăverii, însoțit de felicitare, iar către studenți s-a adresat cu mesaje de felicitare.
Executat: Liliana Vizitiu