Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
În prezent inovaţiile, cu potenţialul lor puternic de transformare, au intrat în toate sferele societăţii noastre: ştiinţă, educaţie, producţie, au dat viaţă unor tehnici speciale şi sisteme tehnologice. O promovare şi perfecţionare dinamică se reflectă în Strategia de dezvoltare a cercetării-inovării 2020: Moldova cunoaşterii. În scopul motivării tinerilor în vederea implicării lor în activitatea de cercetare și inovare în data de 10 octombrie 2015, în sala Senatului, UnAȘM a avut loc o masă rotundă cu genericul ” Valorificarea inovațiilor în scopul sporirii competitivității economiei nationale”, în calitate de expert a fost invitat dl. Grosu Petru, directorul adjunct al Departamentului invenții și soiuri de plante, AGEPI.
Raportorul a abordat o gamă largă de probleme ale dezvoltării sistemului inovaţional: politicile actuale în domeniul susţinerii activităţilor de inovare şi transfer tehnologic pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a ţării, obiective formulate şi concretizate în lumina Strategiei inovaţionale pentru anii 2013-2020 „Inovaţii pentru competitivitate”, aprobată în luna septembrie 2013 de Guvernul Republicii Moldova.
De asemenea, au fost luate în discuţie un şir de subiecte privind dezvoltarea pieţei de servicii şi produse inovative, sursele şi mecanismele de finanţare pentru susţinerea activităţii de inovare şi transfer tehnologic, aplicarea celor mai bune practici şi strategii de afaceri în domeniul valorificării inovaţiilor, recomandându-se studierea şi popularizarea unor istorii de succes de implementare a inovaţiilor din domeniul medicinii, agriculturii şi industriei alimentare, nanotehnologiilor şi surselor alternative de energie, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor.