Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
La aceste întrebări au încercat să răspundă cercetătorii Centrului universitar de Biologie Moleculară a UnAȘM, în cadrul unei activităţi mai puţin ordinare, în perioada 19-21 mai. La solicitarea echipei jurnaliștilor de la Publica TV, au fost analizate 23 de probe de legume și fructe în stare proaspătă şi congelată comercializate în Republica Moldova (castraveţi, roşii, banane, ceapă, broccoli, cartofi, ardei dulce, varză, morcov, salată, păstăi, mazăre verde, dovleac). Scopul analizei a constat în identificarea prezenței secvenței transgenice (35s CaMV-P) - frecvent utilizată în transformarea genetică a plantelor și care servește în calitate de marcher al materialului genetic modificat.
Rezultatele analizelor de laborator au demonstrat că în probele evaluate nu a fost identificată secvența marcher a transformării genetice.
Această analiză a fost a 8-a întreprinsă de Centrul Universitar de Biologie Moleculară în ultimii trei ani de zile. Spre deosebire de cazul current, evaluările anterioare au identificat mai multe produse modificate genetic pe piaţa autohtonă.
Conform legislaţiei în vigoare producţia importată trebuie să fie însoțită de un certificat în care se stipulează originea genetică, modul de obţinere, iar în cazul creării prin inginerie genică – aprobarea pentru producere și comercializare de către Comisia de resort. De asemenea, produsele comercializate trebuie să fie etichetate şi să conţină informaţia referitor la modificarea genetică, astfel, încît consumatorul să aiba dreptul de a alege.
Monitoring-ul ineficient al modificărilor genetice în produsele alimentare și, în special, în material semincer sporește riscul de introducere neintenționată în mediu a organismelor modificate genetic. De aceea, majoritatea țărilor dispun de laboratoare publice sau private specializate în efectuarea testelor pentru organisme modificate genetic (OMG).
La etapa actuală, nu există informație certă, că în Republica Moldova funcționează un laborator acreditat pentru astfel de scopuri, care ar permite cetăţenilor, companiilor sau producătorilor sa-şi certifice producţia elaborată.
Cercetător științific al centrului CBM,
Dr. Șestacova Tatiana