Bioinformatics is an interdisciplinary field, that has a rapid evolution and is based on usage of...
F.01.0.003 | Credite 4 |
Semestrul de toamnă
Responsabil de curs: Dr. Rodica Ciobanu, Biroul 340
Responsabil de seminar: Dr. Rodica Ciobanu, Biroul 333, 334.
Eligibilitatea: Studii universitare de licenţă (ciclul I).
Pre-rechezit: Studii BAC.
Structura: Curs teoretic – 30 ore (4 ore săptămînal)
Seminar - 30 ore ( 2 ore săptămînal)
Activitate individuală a studentului – 30 ore
Activităţi formative
Studenţii vor ascultă un ciclu de lecţii asupra problemelor comunicării, apoi cunoștințele teoretice vor fi aplicate în activitatea practică la seminare, pentru ca ulterior să se euşească extinderea cunoştinţelor însuşite şi la activităţile din cadrul altor discipline, în practicarea comunicării la nivel personal şi profesional. Cunoştinţele acumulate pe parcursul semestrului vor familiariza viitorii specialişti cu specificul activităţii de comunicator, cu formele şi metodele de promovare a imaginii unei instituţii, a unui om de ştiinţă, a unui om de artă, om politic etc. Pe parcursul semestrului studenţii vor fi invitaţi să identifice în contextul social probleme de interes public pe care să le încadreze într-un studiu, o cercetare teoretico-practică care va fi inclusă în portofoliul de lucru individual al studentului.
Conţinutul cursului
Obiectul de studiu al ştiinţelor comunicării. Evoluţia comunicării. Modelele fundamentale ale procesului de comunicare. Comunicarea umană şi componentele ei. Elementele componente ale procesului de comunicare. Semnul - parte componentă de bază a comunicării la diferite niveluri. Tipologia comunicării. Comunicarea directă. Comunicarea indirectă. Tipuri de comunicare legate de om şi de colectivităţile umane. Interacţiunea verbală. Limbajul verbal: oral şi scris. Comunicarea nonverbală. Determinarea comunicării în dependenţă de tematică. Comunicarea ştiinţifică. Comunicarea societală. Teoria persuasiunii. Comunicarea ca proces de influienţă socială. Comunicarea instituţională.
Lista surselor bibliografice obligatorii la curs:
John Fiske, Introducere în ştiinţele comunicării. Polirom, 2003; Culenburg, Van J.J., Ştiinţa comunicării. Bucureşti, 2004; Bylon Christian, Comunicarea. Iaşi, 2000.; Drăgan Ioan, Paradigme ale comunicării de masă. Bucureşti, 1996, Andre de Peretti,Tehnici de comunicare. Polirom, 2005.; Mihai Dinu. Comunicarea: repere fundamentale. Bucureşti, 1997. Mattelart Armand, Istoria teoriei comunicării, Polirom, Iaşi, 2004; Chelcea Septimiu. Comunicarea nonverbală în spaţiul public. Bucureşti 2004.
Evaluarea
La sfârșitul cursului va avea loc examenul final care va include un test complex de subiecte la nivel de cunoaștere, integrare și aplicare a cunoștințelor. Nota finală se va constitui din reușita academică pe parcursul semestrului prin elaborarea de eseuri și scrierea lucrărilor de control (30%), activitățile individuale (30 %) și examenul final (40%).