Bioinformatics is an interdisciplinary field, that has a rapid evolution and is based on usage of...
Semestrul de primăvară | Credite 4 |
Eligibilitatea: licenţă, specialităţile: Biologie, Biologie Moleculară.
Pre-rechezit: diplomă de bacalaureat
Structura: activităţi individuale - 120 ore
Activităţi formative
Programul acestui stagiu de practică este orientat pe dezvoltarea unor abilităţi experimentale de bază în formarea viitorului specialist, ceea ce ţine de cunoaşterea tehnicilor de utilizare a echipamentului şi materialelor biologice, prepararea reagenţilor şi codul bunelor practici. Pe parcursul practicii studenţii sunt informaţi privind direcţiile de activitate a laboratoarele ştiinţifice şi domeniile contemporane de cercetare în Biologie, astfel fiindu-le stimulat interesul pentru un anumit domeniu de investigare care urmează a fi dezvoltat în proiecte de an, teza de licenţă, masterat şi în final angajare în câmpul muncii.
Conţinutul cursului
Pe parcursul semestrului II studenţii sunt implicaţi în activitatea practică a mai multor laboratoare ale instituţiilor ştiinţifice de profil: Institutul de Fiziologie şi Genetică a Plantelor AŞM; Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie AŞM; Grădina Botanică (Institut) AŞM; Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie (lab. Testări genetice); Institutul Horticultură şi Tehnologii Alimentare; Institutul de Medicină Preventivă al Ministerului Sănătăţii, Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie. Activitatea studentului în laborator este axată pe cunoaşterea regulilor de comportare în laborator şi tehnica securităţii; cântărire, fotocolorimetrie, spectrometrie, cromatografie; observaţii fenologice, morfologice şi evidenţa asupra experimentului; colectarea, fixarea, păstrarea şi clasificarea probelor experimentale; prepararea probelor pentru analizele fiziologice, biochimice, microbiologice şi molecular-genetice; elaborarea concluziilor şi întocmirea rapoartelor.
Evaluarea
Practica de iniţiere se finalizează cu elaborarea de către fiecare student a unui proiect de an (20-25 pagini), care reprezintă un raport ştiinţific asupra unei probleme din domeniu, care ulterior se va dezvolta în teza de an şi de licenţă şi va include actualitatea temei selectate, scopul şi obiectivele, revista literaturii, propuneri şi recomandări, bibliografia utilizată. Proiectele de an vor fi susţinute public, printr-o comunicare orală de 5-7 minute şi se va aprecia: îndeplinirea sarcinilor, prevăzute în programul practicii; frecvenţa obligatorie a studentului la practică; calitatea proiectului de an şi prezentarea raportului; competenţa răspunsurilor la întrebările suplimentare.
Referinţe bibliografice
Articole ştiinţifice din reviste naţionale şi internaţionale; monografii şi manuale didactico-ştiinţifice; informaţie on-line.
Onestitatea academică
Lucrând în cadrul acestui curs este important de dezvoltat spiritul de echipă şi de lucru în grup. Vă încurajez să vă ajutaţi reciproc în cadrul seminarelor şi activităţilor multimedia, efectuând temele în cadrul activităţilor individuale, însă fiecare temă, activitate sau lucrare prezentată spre evaluare trebuie sa fie una originală. Nu se acceptă plagierea, copierea, utilizarea directă a materialelor de Internet, etc.
Va rog să citiţi cu atenţie Codul de Etică şi Regulamentul studentului UnAŞM