Bioinformatics is an interdisciplinary field, that has a rapid evolution and is based on usage of...
Credite 4 |
Semestrul II
Responsabil: dr., conf. univ. Aliona Mereuţa, e-mail: [email protected]
Eligibilitate: licenţă, specialitatea Fizică
Structura
Contact direct – 120 ore
Activităţi formative
Stagiile de practică realizate de către studenţii specialităţii Chimie reprezintă continuarea lucrărilor de laborator înt-un mod mai desfăşurat cu perspectiva determinării domeniului de cercetare ulterioară.
Practica de iniţiere la specialitatea Fizică are scopul de a forma studenţilor competenţe generale pentru specialitatea dată, a oferi informaţii profunde în domeniul fizicii fundamentale şi aplicate, nanotehnologiilor, prelucrarea materialelor, etc. Pe parcursul practicii studenţii se familiarizează cu laboratoarele ştiinţifice, direcţiile de cercetare şi tendinţele contemporane în fizică. Reieşind din interesele şi motivaţia personală studenţii îşi determină domeniul de cercetare şi conducătorul ştiinţific din domeniu pentru a realiza o serie de investigaţii şi a acumula material pentru proiectele de an şi teza de licenţă, precum şi continuarea studiilor/ cercetărilor în cazul satisfacerii criteriilor de eligibilitate şi a motivării personale.
Conţinuturi
Pe parcursul semestrului II vor efectua excursii în laboratoarele (a) Institutului de Fizică aplicată: Laboratorul Dirijarea Proceselor Termice prin Metode Electrice, Laboratorul Metode Fizice de Studiere a Solidului „T.I. Malinowski”, Laboratorul Proprietăţi Mecanice ale Materialelor, Laboratorul Fizică Statistică şi Nucleară, Laboratorul Materiale şi Structuri pentru Energetica Solară, Laboratorul Optica Cuantică şi Procese Cinetice, Laboratorul Prelucrarea Electrochimică a Materialelor, Laboratorul Proprietăţi Fotoelectrice ale Semiconductorilor, Laboratorul Proprietăţi Mecanice ale Cristalelor şi (b) Institutul de Inginerie Electronica şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”: Laboratorul Nanotehnologii, Electronica Structurilor de Dimensionalitate Redusă, Structuri cu Corp Solid, Criogenie, (c) Institutul de Energetică al AŞM, Laboratorul Echipamente electroenergetice şi Electronica de putere, d) Institutul de Chimie al AŞM, Laboratorul „Difractometria probelor policristaline şi analiza de fază” pentru a se familiariza direcţiile de investigare, metodele contemporane şi utilajul folosit în cercetarea modernă.
Sarcini
Practica de iniţiere se finalizează cu elaborarea de către fiecare student a unui proiect de an (20-25 pagini), care reprezintă un raport ştiinţific asupra unei probleme din domeniu, care ulterior se va dezvolta în teza de an şi de licenţă şi va include actualitatea temei selectate, scopul şi obiectivele, revista literaturii, propuneri şi recomandări, bibliografia utilizată.
Evaluarea
Proiectele de an vor fi susţinute public, printr-o comunicare orală de 5-7 minute. La aprecierea studentului se va ţine cont de următoarele cerinţe: Îndeplinirea sarcinilor, prevăzute în programul practicii. Frecvenţa obligatorie a studentului la practică. Calitatea proiectului de an şi prezentarea acestuia. Competenţa răspunsurilor la întrebările suplimentare. Calificativul evaluării este admis/respins.