Oferta educațională

Ciclul I (Licenţă)

Domeniul general de studiu – 22 Ştiinţe umanistice
Domeniul de formare profesională – 221 Filosofie
Specialitatea – 221.1 Filosofie
Numărul total de credite de studiu – 180
Titlul obţinut – Licenţiat în ştiinţe umanistice

Specialitatea Filosofie urmăreşte să formeze la studenţi o pregătire filosofică de bază, largă şi modernă, completată de o solidă pregătire în ştiinţele comunicării, care să permită tinerilor absolvenţi o adaptare rapidă la necesităţile actuale şi de perspectivă ale societăţii: învăţământ, institute de cercetare cu caracter fundamental, institute cu profil aplicativ. Studenţii care urmează cursurile specialităţii Filosofie primesc la absolvire o diplomă de licenţă – licenţiat în filosofie. Conform amendamentelor făcute în Legea Învăţământului din Republica Moldova, studiile la treapta a doua se finalizează cu obţinerea diplomei de Master.
Personalul profesoral-didactic din statele de funcţie ale Catedrei are o înaltă pregătire profesional-ştiinţifică şi este în stare să ofere o pregătire educativ-instructivă la cel mai înalt nivel. Un rol deosebit în formarea specialiştilor revine pregătirii lor practice. Ea include diverse forme, în funcţie de anul de învăţământ. Astfel, după primul an de studii studenţii de la specialitatea Filosofie urmează practica la Institutul de Istorie al AŞM, Sectorul Filosofie. La anii superiori de studii au loc practicile de studiu şi prelicenţială care se desfăşoară în conformitate cu prevederile pregătirii viitorului specialist în domeniul corespunzător, practica pedagogică este prevăzută cu o durată de 8 săptămâni. Limbile străine şi noile tehnologii informaţionale constituie o prioritate în cadrul pregătirii oferite de specialitate.
Absolvenţilor li se oferă posibilitatea de angajare în câmpul muncii în sfera bugetară. Cei de la specialitatea Filosofie cu profil pedagogic obţin calificativul de profesor în învăţământul preuniversitar. În afară de aceasta ei sunt solicitaţi de diferite institute ştiinţifice şi de producţie. Cei care au o reuşită înaltă pe parcursul tuturor anilor de studii prin decizia Consiliului Profesoral al Facultăţii primesc recomandări de continuare a studiilor la masterat şi doctorat.

 
Ciclul II (Masterat)

Domeniul general de studiu – 22 Ştiinţe umanistice
Programa de masterat în cercetare (MC)Globalizare: istorie, politici, culturi europene
Numărul total de credite de studiu – 120
Titlul obţinut - Master în Ştiinţe Umanistice

Programul de studiu este preconizat pentru absolvenţii ciclului I a studiilor universitare, care sunt deţinătorii diplomelor de licenţă la specialităţile umanistice: filosofie, antropologie, politologie, sociologie, psihologie, istorie, drept, filologie, etc.
În cadrul programului de masterat se prevede pregătirea specialiştilor cu profil larg, care vor poseda cunoştinţe vaste în domeniul ştiinţelor umanistice, vor însuşi tehnici de investigare la nivel general şi particular, ce vor permite integrarea studenţilor absolvenţi în instituţiile de cercetare de profil.
Viitorii specialişti vor obţine cunoştinţe referitoare la bazele teoretice ale filosofiei,  ştiinţelor politice, sociologiei culturii, antropologiei politice, etnografiei şi etnologiei, sociolingvisticii, cât şi referitoare la metodele şi procedeele practice moderne de investigare în aceste discipline. Masteranzii vor avea posibilitatea să-şi realizeze tezele de masterat, având la alegere diverse direcţii de cercetare şi fiind supervizaţi de specialiştii catedrei Filosofie, Istorie şi Metodologia Cercetării.
Programul de masterat Globalizare: istorie, politici, culturi europene prevede aprofundarea cunoştinţelor teoretice în domeniul ştiinţelor umanistice, bazele cărora au fost obţinute în cadrul ciclului I; studiul detaliat al proceselor sociale, politice, culturale, caracteristice societăţii contemporane. Pentru realizarea complexă a procesului de cercetare în cadrul studiilor de masterat programul prevede următoarele discipline fundamentale: Filosofia şi sociologia culturii, Antropologie şi sociologie politică, Etnografie şi etnologie, Sociolingvistica, Teoria şi metodologia cercetării, Societatea contemporană şi conflictele. Disciplinele de specialitate: Modele ale democraţiei europene, Sociologia organizaţiilor, Comunicare şi discurs în spaţiul european, Sisteme politice contemporane ş.a. care sunt menite să formeze competenţele instrumentale ale absolventului programului de masterat.

Domeniul general de studiu – 22 Ştiinţe umanistice
Programa de masterat în cercetare (MC)Securitatea Naţională
Numărul total de credite de studiu – 120
Titlul obţinut - Master în Ştiinţe Umanistice

Programul de master la Securitatea naţională urmăreşte formarea unor abilităţi şi deprinderi profesionale în concordanţă nemijlocită cu conceptele generale şi complexitatea proceselor specifice teoriei şi practicii Securităţii naţionale.
Necesitatea pregătirii specialiştilor în domeniul Securităţii naţionale este dictată în mod imperativ atât de cerinţele vieţii sociale, politice, economice contemporane, perturbată de numeroase crize, cât şi de amploarea, importanţa crescândă ale progresului tehnico-ştiinţific. În cadrul procesului de instruire la specialitatea dată se preconizează pregătirea specialiştilor de profil larg, care vor poseda cunoştinţe teoretice şi aplicative vaste în domeniu.
Pentru realizarea complexă a scopului şi sarcinilor trasate în concordanţă cu planul de instruire în cadrul studiilor de masterat, programul prevede următoarele discipline fundamentale: Introducere în securitatea naţională, Teoria şi metodologia cercetării, Dreptul constituţional, precum şi discipline de specialitate: Securitatea economică, Securitatea informaţională, Securitatea militară, Securitatea energetică, Securitatea tehnologică, Securitatea politică, Securitatea alimentară, Biosecuritatea, Securitatea demografică, Securitatea sănătăţii umane, Examinarea şi soluţionarea litigiilor, Securitatea proprietăţii intelectuale, Managementul securităţii intelectuale, ce sunt menite să formeze competenţele instrumentale ale absolventului programului de masterat.
Astfel, programul de masterat Securitatea naţională cuprinde totalitatea tehnicilor de investigare şi cercetare  care vin să sublinieze trendul ascendent şi dinamismul de dezvoltare şi perfecţionare continuă a Securităţii naţionale ca ramură contemporană a preocupărilor prioritare a societăţii moderne.