Ședința cercului arta oratorică

Un obiectiv major al activității studenților în cadrul cercului-atelier de retorică și artă a comunicării, monitorizat de doctor conferențiar Tamara Cristei, catedra Limbi și Literaturi, facultatea Științe Socioumanistice, este dobândirea abilităților eficiente de a realiza un dialog interactiv și eficient cu diverse categorii de public, abilitate absolut necesară unui tânăr profesional în contextul actual. Pentru a deține aceste competențe, membrii cercului organizează întâlniri cu maeștrii cuvântului, scriitori, ziariști și actori-profesori universitari, care reprezintă modele contemporane recunoscute de artă a interrelaționării și a comunicării în public, demonstrând, în cadrul acestor ateliere de maestru, formule ilustrative originale. De data aceasta invitații studenților au fost celebrii actori ai teatrului național ”Mihai Eminescu” Nicolae Darie, artist emerit din RM, profesor, și Anatol Durbală, regizor, profesor universitar și prezentator TV din republică.
În cadrul acestei întâlniri, studenții au avut ocazia fericită să urmărească și să analizeze, în baza studiului de caz al fiecărui actor, procesul complex de cultivare și deținere a artei comunicării în public. Actorii, prin sfaturi retorice concrete și prin modele de rostire și de întreținere a monologului și a dialogului, au demonstrat importanța calităților vocii, care este foarte influentă pentru public, necesitatea comunicării permanente prin limbajul non-verbal adecvat intenției mesajului și, mai ales, manifestarea propriei atitudini față de mesajul comunicat. O idee-ancoră în discuție a fost necesitatea de a deține un arsenal cultural temeinic și impresionant prin lecturi diverse și insistente ca mijloc de autoinstruire permanentă. În acest plan, actorii au menționat că un factor eficient este teatrul, frecventarea spectacolelor fiind o resursă deosebită nu numai în însușirea artei de a vorbi corect, coerent și elocvent, dar și pentru a urmări și alte viziuni asupra unor lucruri obișnuite, pentru că spectacolele se lucrează riguros și cu mare responsabilitate.
Un moment deosebit, care a fascinat publicul adunat (la întâlnire fiind prezent și un grup de elevi de la LAȘM cu care studenții UnAȘM colaborează), a fost modelele de rostire artistică a unor texte literare și a fragmentelor din spectacole, actorii pledând pentru un discurs interactiv sincer și impresionant. În acest sens, studenții au urmărit cu mult interes unele secrete  actoricești, rămânând puternic impresionați de formula sinceră, inteligentă și captivantă a dialogului cultural-artistic, realizat de renumiții actori. A fost, pe bune, o întâlnire memorabilă.  

Victoria Zamă, studentă anul II, specialitatea Limbi și Literaturi;
Tamara Cristei, doctor conferențiar.