Practica de iniţiere în specialitate (Limbi şi Literaturi)

Credite 4

Responsabil: dr.conf.univ., G.Păduraru

e-mail: [email protected]

Stagiile de practică realizate de către studenţii specialităţii Limbi şi Literaturi au scopul să asigure continuitatea şi interdisciplinaritatea cunoştinţelor teoretice şi practice asimilate la disciplinele de studii cu perspectiva determinării domeniului de cercetare ulterioară.

ACTIVITĂŢI FORMATIVE
Practica de iniţiere are scopul de a forma studenţilor competenţe generale pentru specialitatea dată, a oferi informaţii referitor la direcţiile de dezvoltare care se conturează la ora actuală în filologie, la procesele care determină evoluţia lingvisticii (gramaticii, fonologiei, lexicologiei, stilisticii, traducerii, istoriei limbii, metodologiei studierii intensive a limbii) şi literaturii contemporane (universale şi române). Pe parcursul practicii studenţii se familiarizează cu direcţiile de cercetare şi tendinţele actuale în filologie. Reieşind din interesele şi motivaţia personală studenţii îşi determină domeniul de cercetare şi conducătorul ştiinţific pentru a realiza o serie de investigaţii şi a acumula material pentru proiectele de an şi teza de licenţă, precum şi continuarea studiilor/cercetărilor în cazul satisfacerii criteriilor de eligibilitate şi a motivării personale.

STRUCTURA
Total – 120 ore.

CONŢINURI
Pe parcursul semestrului II studenţii avor vizita Institutul de Filologie, unde vor avea loc şedinţe în cadrul sectoarelor, pentru a se familiariza cu principalele direcţii de investigare şi metodele contemporane aplicate în cercetare: Sectorul Gramatică, Sectorul Lexicologie şi lexicografie , Sectoarul Istoria limbii, Dialectologie şi Onmastică, Sectoarul Gramatică, , Sectoarul Literatură română premodernă şi modernă, Sectoarul Literatură română contemporană, Sectoarul Teorie şi metodologie literară, Sectoarul Folclor , Centrul Naţional de Terminologie, Centrul Academic Eminescu.

SARCINI
Practica de iniţiere se finalizează cu elaborarea de către fiecare student a unui proiect de an (20-25 pagini), care reprezintă un raport ştiinţific asupra unei probleme din domeniu, care ulterior se va dezvolta în teza de an şi de licenţă şi va include actualitatea temei selectate, scopul şi obiectivele, revista literaturii, propuneri şi recomandări, bibliografia utilizată.

EVALUAREA
Proiectele de an vor fi susţinute public, printr-o comunicare orală de 5-7 minute. La aprecierea studentului se va ţine cont de următoarele cerinţe: îndeplinirea sarcinilor, prevăzute în programa practicii, frecvenţa obligatorie a studentului la practică, calitatea proiectului de an şi prezentarea acestuia, competenţa răspunsurilor la întrebările suplimentare. Calificativul evaluării este admis/respins.