Interpretarea textului englez

S.03.O.O19 Credite 6

Semestrul de toamnă

Titular de curs: Profesor, Gabriela Saganean Biroul 335, E-mail: [email protected]

Eligibilitatea: Limba şi literatura romănă/engleză

Pre-rechezit: Studii preuniversitare de liceu/colegiu

Structura:    Curs practic - 90 ore (6 ore săptămînal)

Activităţi individuale ale studentului - 90 ore

Activităţi formative
Disciplina „Interpretarea textului englez” constituie o prezentare logică a fenomenelor lingvistice în analiza textelor literare care aparţin curentelor literare ale secolelor XIX -XX. Obiectivele de bază prevăd determinarea noţiunilor fundamentale aplicate la analiza lingvo-stilistică a textului;  identificarea criteriilor formale ale textului: tipul, modul de exprimare, tonalitatea, perspectiva şi cadrul informaţiei; recunoaşterea parametrilor logico-semantici de structurare a textului ca entitate şi a parametrilor stilistici ai unităţilor discursive din text ; determinarea principiilor de structurare lingvo-stilistică a unui text literar. Pe parcursul interpretării textului literar se va acorda atenţie dezvoltării treptate a exprimării monologate, dialogate şi scrise a studenţilor.

Conţinutul cursului
Noţiune de lingvistica textului. Strategii de lectură şi interpretare a informaţiei: tipuri de focalizari. Particularităţi, funcţii. Autor, narator. Vocea autorului. Tipologii. Iniţiere în analiza lingvo-stilistică a textului. Personajul literar şi rolul acestuia în text. Tipuri de personaje. Modalităţi stilistice de realizare şi caracterizare a personajului. Relaţii dintre personaje şi scriitor.  Coeziune şi coerenţă în text. Logica frazelor în text.

Lista surselor bibliografice
1. Eco U. A Theory of Semiotics. Bloomington, Indiana U.P., 1976.
2. Jacobson R. On Language. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1995. 
3. Soars Liz and John. Headway intermediate. Oxford University Press, 2005.
4. Todorov T. Symbolism and Interpretation, trans.Catherine Porter. Ithaca: Cornell University Press, 1982.

Evaluarea
Activitatea studentului va fi monitorizată la fiecare tip de activitate şi va fi apreciată prin note. La sfârşitul cursului va avea loc examenul final (scris), care va include un test complex de întrebări la nivel de cunoaştere, integrare şi aplicare a cunoştinţelor. Nota finală se va constitui din reuşita academică demonstrată la lucrările scrise (40%), activităţile individuale în auditoriu (20%), şi examenul final (40%).

Onestitatea academică
Lucrând în cadrul acestui curs este important de dezvoltat spiritul de echipă şi de lucru în grup. Nu se acceptă plagierea, copierea, utilizarea materialelor din internet, etc. Vă rog să citiţi cu atenţie Codul de Etică şi Regulamentul studentului UnAŞM