Practica de licenţă (Biologie)

Semestrul de primăvară  Credite 8

Eligibilitatea: licenţă, specialităţile: Biologie, Biologie Moleculară.

Pre-rechezit: diplomă de bacalaureat

Structura: activităţi individuale - 240 ore

Activităţi formative
Practica de licenţă este axată pe activităţi de cercetare, documentare şi redactare finală a lucrării de licenţă. În această perioadă studentul lucrează individual fiind ghidat de conducătorul tezei de licenţă, manifestând iniţiativă personală, creativitate şi ingeniozitate. Cunoştinţele şi experienţa acumulată în decursul a trei stagii de practică: de iniţiere în specialitate, de specialitate şi de licenţă asigură formarea unui specialist şi cercetător competitiv în domeniu.

Conţinutul cursului 
Fiecare student va realiza practica în dependenţă de tematica aleasă pentru realizarea tezelor de licenţă, fiind supravegheat de conducătorul ştiinţific al tezei sau de 2 conducători în co-tutelă (în cazul realizării tezelor de licenţă în colaborare cu alte instituţii de cercetare). Pot fi menţionate câteva dintre direcţiile de cercetare care definesc scopul şi obiectivele tezelor de licenţă: optimizarea mediilor de cultură a micro - algelor; determinarea compoziţiei chimice a uleiurilor prin metode cromatografice; aspecte fizico - biochimice ale interacţiunii gazdă – parazit la plante; determinarea relaţiilor funcţionale dintre parametrii morfo - fiziologici şi biochimici etc.

Evaluarea
Practica de licenţă se finalizează cu elaborarea de către fiecare student a tezei de licenţă (50-60 pagini), care reprezintă o lucrare ştiinţifică asupra unei probleme din domeniu şi include actualitatea temei selectate, scopul şi obiectivele, sinteza literaturii, caracteristica materialului de cercetare şi metodele utilizate, rezultatele obţinute şi analiza lor, concluzii şi bibliografia utilizată. Teza de licenţă se susţine public, printr-o comunicare orală de 7-10 minute în faţa Comisiei de Stat pentru susţinerea examenelor de Licenţă.
Teza de licenţă va fi apreciată conform următoarelor criterii: îndeplinirea experimentului practic, prevăzut în cadrul temei de cercetare; cunoaşterea metodelor de cercetare utilizate; calitatea oformării tezei de licenţă; corectitudinea răspunsurilor la întrebările suplimentare; nivelul prezentării publice a tezei de licenţă.

Referinţe bibliografice
Articole ştiinţifice din reviste naţionale şi internaţionale; monografii şi manuale didactico-ştiinţifice; informaţie on-line.

Onestitatea academică
Nu se acceptă plagierea.