Practica de specialitate (Limbi şi Literaturi)

Credite 4

Responsabil: dr.conf.univ., G. Păduraru

  e-mail: [email protected]

Stagiile de practică realizate de către studenţii specialităţii Limbi şi Literaturi au scopul să asigure continuitatea şi interdisciplinaritatea cunoştinţelor teoretice şi practice asimilate la disciplinele de studii cu perspectiva determinării domeniului de cercetare ulterioară.

STRUCTURA
Total – 120 ore.

ACTIVITĂŢI FORMATIVE
Practica de specialitate se realizează în cadrul Sectoarelor Institutului de Filologie al AŞM, la Biblioteca „A.Lupan”. Practica se efectuează sub conducerea responsabilului de practică în strânsă conlucrare cu tutorele ştiinţific, care participă la aprecierea tematicii tezelor de an a studenţilor, la identificarea şi definitivarea scopului şi obiectivelor cercetărilor, la planificarea etapelor şi analiza metodologiei de efectuare a cercetării. La finisarea practicii de specialitate studentul este obligat să prezinte un raport la catedră, care include o descriere a situaţiei în domeniu la moment, determinarea unei probleme de investigaşie, cocluzii şi recomandări.

CONŢINUTURI
• Identificarea problemelor de cercetare în domeniul filologiei
• Definirea subiectului de cercetare pentru teza de an
• Precizarea scopului şi obiectivelor cercetării
• Analiza şi sinteza fenomenelor de limba şi celor ale procesului literar
• Interpretarea teoriilor lingvistice şi literare
• Descrierea materialului factologic din limbile studiate, inclusiv şi analiza contrastivă a limbilor
• Aplicarea diverselor medode de lectură
• Elaborarea de proiecte şi analiza metodologiei de efectuare a cercetării
• Pregătirea unei comuncări pentru conferinţa studenţească.

SARCINI
Practica de specialitate se finalizează cu elaborarea de către fiecare student a tezei de an (25-30 pagini), care reprezintă o lucrare ştiinţifică asupra unei probleme din domeniu, care ulterior se va dezvolta în teza de licenţă şi va include actualitatea temei selectate, scopul şi obiectivele, caracteristica materialului utilizat în cercetare şi analiza primelor rezultate ştiinţifice obţinute de student, propuneri şi recomandări, bibliografia utilizată.

EVALUAREA
Proiectele de an vor fi susţinute public, printr-o comunicare orală de 5-7 minute. La aprecierea studentului se va ţine cont de următoarele cerinţe: îndeplinirea sarcinilor, prevăzute în programa practicii, frecvenţa obligatorie a studentului la practică, calitatea proiectului de an şi prezentarea acestuia, competenţa răspunsurilor la întrebările suplimentare. Calificativul evaluării este admis/respins.