CIOCÂRLAN Alexandru

GRAD ȘTIINȚIFIC ȘI DIDACTIC
2016 – conferenţiar universitar
2014 – conferenţiar cercetător
2007 – doctor în chimie, specialitatea 02.00.10. - Chimia bioorganică, Chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi, Sinteza sesquiterpenoidelor drimanice polifuncționale din diterpenoidele labdanice larixol și sclareol, Institutul de Chimie, AȘM

DIRECȚII DE CERCETARE
Domeniu de activitate ştiinţifică: chimie bioorganică, chimie organică sintetică, chimia compuşilor naturali, isoprenoide. Contribuţii majore în chimia organică, în particular:
- Semisinteza compusilor homodrimanici si drimanici polifuctionali din diterpenoide labdanice. Prin metode chimice clasice, cat și fotochimice, a fost elaborat un şir de sinteze ale compusilor terpenici naturali: albrassitriol, epi-albrassitriol, fragrolida, euryfurani, crotonadiol si antipodul său;
- Sinteza terpenoidelor naturale inclusiv a celor cu activitate biologică;
- Sinteza unor terpenoide cu schelet nou prin regrupări moleculare;
- Sinteza terpenoidelor cu proprietăţi odorante;
- Valorificarea surselor locale de compuşi biologic activi.

PUBLICAȚII (peste 90)
Mari A., Ciocarlan A., Aiello N., Scartezzini F., Pizza C., D'Ambrosio M. Research survey on iridoid and phenylethanoid glycosides among seven populations of Euphrasia rostkoviana Hayne from the Alps. In: Phytochemistry, 2017, V. 137, p. 72-80. DOI: 10.1016/j.phytochem.2017.02.013 (I.F. 3.205)
Ciocarlan A., Aricu A., Lungu L., Edu C., Barba A., Shova S., Mangalagiu I.I., D’Ambrosio M., Nicolescu A., Deleanu C., Vornicu N. Synthesis of Novel Tetranorlabdane Derivatives with Unprecedented Carbon Skeleton. In: Synlett, 2017, V. 28, nr. 5, p. 565-571. DOI: 10.1055/s-0036-1588651 (I.F. 2.15)
D'Ambrosio M., Ciocarlan A., Colombo E., Guerriero A., Pizza C., Sangiovanni E., Dell'Agli M. Structure and cytotoxic activity of sesquiterpene glycoside esters from Calendula officinalis L.: Studies on the conformation of viridiflorol. In: Phytochemistry, 2015, V. 117, p. 1-9. DOI: 10.1016/j.phytochem.2015.05.005 (I.F. 3.22)

e-mail[email protected]