Istoria filosofiei (Evul Mediu şi Renaşterea)

F.02.0.008  Credite 6

Semestrul de primăvară

Responsabil de curs: Profesor Gheorghe Bobână, dr,hab.prof.univ. Biroul B 1.
Responsabil de seminar: Profesor Gheorghe Bobână, dr,hab.prof.univ. Biroul B 1.

Eligibilitatea: Studii universitare de licenţă (ciclul I) Filosofie și comunicare.

Pre-rechezit: Studii BAC.

Structura:    Curs theoretic – 60 ore (4 ore pe săptămână)

Seminar - 30 ore ( 2 ore pe săptămână)

Activitate individuală a studentului – 45 ore

Activităţi formative
Studenții vor audia un curs de prelegeri care are drept scop formarea unei viziuni integre asupra procesului de afirmare și consolidare a diferitor școli și curente filosofice în Evul Mediu și în Epoca Renașterii. În timpul prelegerilor studenții vor trebui să identifice problemele și ideile centrale care au dominat gândirea filosofică din diferite țări în timp de un mileniu.. Pe parcursul seminarelor studenții vor elabora eseuri, vor participa la discuții asupra diferitor concepte, doctrine și orientări filosofice din Evul Mediu și în Epoca Renașterii.

Conţinutul cursului
Premisele apariției filosofiei creștine. Filosofia patristică. Apologetica. Filosofia lui Aurelui Augustin. Filosofia scolastică. Disputa dintre realism și nominalism. Filosofia lui Toma d`Aquino. Perioada umanistă în filosofia Epocii Renașterii. Perioada neoplatonică și perioada naturfilosofică în filosofia Epocii Renașterii. Gândirea socială și mișcarea reformistă în Epoca Renașterii.

Lista surselor bibliografice obligatorii la curs:
Ţapoc Vasile. Inițiere în istoria filosofiei. Centrul editorial USM, Chișinău, 2002; Cazan Gh.Al. Introducere în filosofie. De la antici la Kant. Editura Actami, București, 1997; Adămuț Anton. Literatură și filosofie creștină. Editura Fides, Iași, 1997; Gilson Etiene. Filosofia Evului Mediu. Editura Humanitas, București, 1997; Boșca Loredana. Filosofia Evului Mediu. Editura România de Maine, București, 2005; De Libera Alain.Gândirea Evului Mediu. Editura Amarcord, Timișoara, 2000; Negulescu P.P. Filosofia Renașterii. București, 1986; Neagoe Florica. Istoria filosofiei moderne. Renașterea de la Petrarca la Bacon. București, 1975; Istotia filosofiei moderne. Vol.1. De la Renaștere la Epoca Luminilor. Editura Academiei.București, 1984.

Evaluarea:
Cunoștințele studentului vor fi evaluate și apreciate prin note la fiecare temă. La sfârșitul cursului va avea loc examenul final care va include un test complex de subiecte la nivel de cunoaștere, integrare și aplicare a cunoștințelor. Nota finală se va constitui din reușita academică pe parcursul semestrului prin elaborarea de eseuri și scrierea lucrărilor de control (30%), activitățile individuale (30 %) și examenul final (40%).